weide

Van koe tot koelkast

Blij in de wei

Duurzaamheid begint bij ons in de wei. Koeien horen zoveel mogelijk te kunnen grazen. Daarom staan de koeien van onze melkveehouders minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei. Dat vinden de koeien lekker en wij ook. De producten gemaakt van deze weidemelk herken je aan het officiële ‘weidemelk’ logo.

Duurzaam productieproces

Op het Zuivelpark zijn meerdere bedrijfsonderdelen waar we op duurzame wijze blijven ontwikkelen: de aanvoer van melk, de productie van kaas en de verwerking van wei. Daarnaast wordt in de Alteveerstraat kaasmakerij het water uit de wei deels gerecycled voor proceswater. Hergebruik van water levert op jaarbasis een besparing op van ongeveer 800 miljoen liter water. Dit maakt onze werkwijze duurzaam en efficiënt.

Recyclebare verpakkingen

De verpakkingen van Uniekaas zijn volledig recyclebaar. Zo dragen we ons steentje ook bij als de kaas uit onze handen is.

Maar we doen meer!

Niet alleen bij Uniekaas, maar ook vanuit het moederbedrijf DMK zijn er diverse initiatieven genomen om bij te dragen aan een duurzamere wereld. DMK is sinds 2021 aangesloten bij het Sciene Based Target Initiative (SBiT) een organisatie die toeziet op klimaatdoelen binnen de industrie, in lijn met de UN Paris agreement’s klimaat doelen. Daarnaast is DMK sinds einde 2022 lid van Sustainable Agriculture Initiative (SAi) Dit is een internationaal samenwerkingsverband met als doel het promoten van de duurzame transformatie binnen de agri-sector en de bijbehorende keten. Meer weten over DMK en haar initiatieven rondom duurzaamheid, klik hier.

Tuurlijk! Ons duurzaamheids-programma

Het duurzaamheidsprogramma Tuurlijk! is een belangrijk onderdeel van de ketensamenwerking tussen Jumbo Supermarkten, Uniekaas Holland en coöperatie DOC Kaas. Het uitgangspunt van Tuurlijk! is het verder verduurzamen van de bedrijfsvoering van een grote groep melkveehouders van de coöperatie. Deelnemers aan Tuurlijk! krijgen een duurzaamheidstoeslag op de melkprijs.

Het uitgebreide certificatieschema vind je hier.

Ontdek
22-123-0999

Ik werk dagelijks samen met andere afdelingen en dit maakt mij een soort spin in het web. Naast dat dit afwisselende werk heel leuk is, ben ik trots dat we samen voor het grotere doel gaan: melk op de beste manier verwaarden.

Sabrina Kabutke

|

Senior Product Manager

duurzaamheid_weetwatjeeet

Betere toekomst

Weet wat je eet

We vinden het ook belangrijk dat onze zuivelproducten zo eerlijk mogelijk zijn. En dat iedereen onze kazen kan eten, ook als je een andere leefstijl nastreeft. Door te blijven innoveren, ontwikkelen we kazen voor een zo breed mogelijke doelgroep.

Puur natuur

We maken onze kazen sinds heugenis volgens onze eigen receptuur, zonder onnodige toevoegingen. Dat betekent bij ons geen geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen in de kaas. Wel een puur en volle smaak.

Vegetarische leefstijl

In 2020 zijn we overgegaan van dierlijk stremsel naar vegetarisch stremsel. Stremsel wordt aan de melk toegevoegd om deze dikker te maken, waardoor de melk kaas kan worden. Door het gebruik van niet dierlijk stremsel, is onze kaas nu ook geschikt voor vegetariërs. Een mooie stap naar betere toekomst!

22-123-0884 copy

Afgelopen jaar zijn we als team van kwaliteit in elk opzicht gegroeid en we hebben veel verbeteringen doorgezet. Het is geweldig om te zien wat we allemaal hebben kunnen verbeteren. Zowel op product, als op procesniveau.

Margret Schaafstra

|

QA officer

duurzaamheid_vooriederwatwils

Voor ieder wat wils

Uniekaas maakt veel verschillende soort kazen. Het assortiment bevat natuurgerijpte en folie kazen, specialiteiten en regionale kazen. Anders in smaak, maar allemaal met liefde en passie gemaakt.

Ons productieproces